Ce este un coș de fum sau ce ar trebui să fie?

Îndepărtarea cuiburilor

Cuiburile de păsări!

Coșurile de fum reprezintă un habitat ideal pentru cuibărit, mai ales datorita căldurii în timpul nopții  sau aerului răcoros din timpul zilei, care vine din locuință pe horn, dar și protecției împotriva vântului, ploii sau prădătorilor.

În majoritatea țărilor, există legi ale faunei sălbatice care interzic distrugerea cuiburilor în perioada activă Martie-August când de obicei sunt populate de pui sau ouă în fecundație. în aceste condiții evităm îndepărtarea cuiburilor în această perioadă cu excepția cazurilor în care exista certitudinea ca respectivele cuiburi sunt părăsite.

Chiar dacă distrugere cuiburilor poate fi considerată inumană, existența lor poate determina incendii sau blocaje ce duc uneori la intoxicații cu monoxid de carbon sau chiar probleme de sănătate. De exemplu, Histoplasmoza este o afecțiune respiratorie cauzată de o ciupercă ce se dezvoltă în excrementele uscate ale păsărilor. 

Vă recomandăm curățarea coșului de fum la început sau final de sezon rece și protejarea acestuia cu o gardă care să prevină pătrunderea păsărilor în horn pe perioada de inactivitate a hornului.

COSAR%20NEAMT_edited.jpg

Roiurile de viespi sau albine

Daca stupul de albine instaurat în horn a fost deja părăsit de albine/viespi, sau a fost combătut cu insecticide, curățarea și eliminarea fagurilor rămase devine cel mai important lucru.

  •                   fagurii​ și mierea sunt combustibili, iar prin aprinderea lor în horn devin o veritabilă făclie ce pot duce la incendierea locuinței.

  •                   prin mirosul și potențialul nutritiv pot atrage alte insecte sau păsări care pot rămâne blocate în horn sau pot declanșa o infestare a locuinței.

  •                   datorita volumului obturează canalul de fum iar consecințele sunt eliminarea de monoxid de carbon, funcționarea defectuasă, acumularea progresivă a funinginii și gudronului pe horn.

COSAR%20BACAU_edited.jpg

Intervenția se realizează de la baza coșului spre vârf, astfel incât resturile rezultate din dezagregarea cuibului, să fie eliminate treptat pe măsură ce sunt desprinse. cel mai mare avantaj al acestei tehnici este eliminarea riscului de a deteriora coșul de fum în comparație cu clasica tehnică de introducere a unor greutăți sau a unor ustensile de sus in jos, care exercită presiune asupra peretilor coșului de fum prin lovire. Totodata se evită situația în care păsările sunt prinse captive în interior sau ucise.

usi vizitare.png
tubare cos.png
MASURARE UMIDITATE.png