top of page

Cu ce se izolează un coș de fum?

Poza scriitorului: Marius IliseiMarius Ilisei

Actualizată în: 11 aug. 2024

In acest articol o să aflați de ce este atât de importanta izolarea coșului de fum, care este diferența dintre izolarea ignifugă și izolarea termica a unui coș de fum și ce trebuie să aveți în vedere când sunteți pe cale să construiți un coș de fum.


De ce trebuie izolat un coș de fum?

Dacă ați ajuns pe această pagină se prea poate ca răspunsul să îl fi descoperit deja în problemele cu care v-ați confruntat în exploatarea coșului de fum, fie ca acesta condensează și curge, că a acumulat foarte mult gudron, că miroase din cauza creozotului format, sau că a luat foc și ați avut ori ați fost aproape de un incendiu de locuință.


ELEMENTE COS DE FUM
Coș de fum din elemente de ventilație fisurat și incendiat Sursa: IGSU


Tipuri de izolare și confuzia dintre ele

De la bun început trebuie să diferențiem cele două scopuri în care un coș de fum trebuie izolat, pentru ca făcând confuzie între ele se poate ajunge la situații pe care le-am întâlnit pe teren și în care clienții și-au izolat coșul ignifug (împotriva focului) cu folie de plastic sau cu polistiren, care este combustibil.


Izolarea ignifugă - împotriva propagării focului din coș de fum spre materiale combustibile.


Gândiți-vă că aveți un coș de fum care a adunat foarte mult gudron și a luat foc. În timpul unui incendiu de coș temperatura pe interior, în funcție de materia combustibilă și de aportul de oxigen poate atinge chiar și 900 de grade Celsius. S-ar putea ca hornul dumneavoastră să nu facă față unei asemenea solicitări, prin fisurile care pot să apară sau care au existat deja, focul își poate face loc spre grinzi, obiecte depozitate langă horn, sau chiar acel polistiren cu care din păcate poate a fost izolat hornul. În acest sens cele mai importante măsuri care trebuie luate sunt izolarea conform normativelor cu materiale ignifuge și păstrarea distanțelor de securitate ăntre coșul de fum și materialele combustibile din care este construit podul sau acoperișul.


Izolarea termică - Împotriva condensului.




Este măsura ce trebuie luată dacă vă curge coșul de fum sau sa preveniti condensarea. Menținand peretii cosului de fum la o temperatura care sa impidice formarea condensului cu apa provenita din lemnul umed, din admisia de aer sau mediul ambient va poate scuti de multe probleme care derivă din condensare. de aceea toate sistemele de coșuri de fum profesionale sunt izolate cu vată bazaltică de înaltă densitate, fibră ceramică sau perlit. Toate aceste tipuri de izolație sunt dispuse în jurul tubulaturii ceramice interioare foarte rezistente la temperatură, coroziune și condens având printre altele, rolul de a face ca șamota să se încălzeazcă repede și să își mențină o temperatură care să împiedice condensarea și să favorizeze tirajul coșului de fum.



Costurile unui astfel de sistem se apropie în multe cazuri de costul total al unui coș de fum improvizat dacă luăm în calcul izolarea, asigurarea statică, demolarea ulteriară, mână de lucru.







8.901 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

De ce depuneri de gudron (creozot) ?

Ce este gudronul? Cum se formează gudronul? Cum evităm depunerile de gudron? Este gudronul un pericol? Salut! Vorbim în acest blog...

Comments


bottom of page