Racordarea la coșul de fum
Cum se racordează generatoarele de căldură la coșurile de fum, cu ce materiale și reguli de care trebuie sa ținem cont?

Ce facem greșit?
Una din cele mei mari greșeli pe care le fac montatorii și beneficiarii deopotrivă este concentrarea atenției și acordarea de resurse financiare pe sistemul de încălzire privit ca fiind format din 2 componente: generatorul (soba, șemineul, termoșemineul etc) și coșul de fum. Nu de puține ori este ignorată sau considerată mai puțin importantă partea de racordare, adică legătura dintre generatorul de căldură și sistemul de coș de fum iar asta poate avea printre consecințe probleme cu tirajul, risc crescut de incendii mai ales atunci când racordul trece prin pereți, emanarea de fum ca urmare a unei etanșări deficitare.
Cele mai uzuale 5 greșeli:
Montarea de reducții față de diametrul ștuțului de evacuare a șemineului fără a ține cont de diametrul și înălțimea utilă a coșului de fum.
Confundarea racordurilor flexibile din inox simplu sau dublu cu racorduri flexibile din aluminiu neconforme.
Îmbinarea și etanșarea defectuasă între racorduri din matreiale, forme și diametre incompatibile
Neizolarea, sau izolarea cu materiale greșite la trecerea prin pereți și planșee combusibile.
Înclinație greșită ori montarea în așa fel încât să nu fie posibilă curățarea.
Câteva reguli de luat în considerare când conectăm șemineul sau soba la coșul de fum
Este foarte important ca racordarea să se facă la un sistem de coș certificat, testat pentru solicitările pe care le exercită generatorul de căldură când vorbim la rezistență la temperatură, coroziune, condens.
Se recomandă ca lungimea racordului dintre șemineu și coșul de fum să nu depățească 1,5 m.
Înălțimea utilă a coșului de fum se recomandă a fi de minim 4.5 m corelată cu diametru (a se apela la un specialist pentru dimensionarea cșului de fum în funcție poziționarea sa față de acoperiș, vecinătăți , și necesarul de asigurare statică)
Ce materiale folosim pentru racordare?
În funcție de poziționare și necesarul de material costurile cu racordarea nu depășesc în general 15-20 % din totalul investiției pentru întreg ansamblul de încălzire ceea ce este puțin dacă ne gândim cât de importantă este în final racordarea.
Un chit de racordare poate să includă după ca:
Racord flexibile, Burlane rigide din oțel T600 2mm grosime, Coturi fixe sau rglabile din reglabile T600 2 mm grosime cu sau fără orificii de vizitare și curățare.
Reducții și adaptări între conul de evacuare, burlanele rigide, racordul flexibil, elementul de racordare ori din inox al coșului de fum.
Silicon termorezistent, garnituri și șnur din fibra ceramică ori substitut de azbest, coliere.