top of page

Umiditatea din lemn, by-pass greșit, utilizarea centralei la temperatură joasă a apei (<50 grade Celsius), fac de multe ori, utilizarea centralei pe lemn un coșmar. 

condens centrala.jpg

În termeni simpli, umiditatea din lemn are tendința de a condensa  pe suprafețe reci din centrală sau coș de fum (asemenea umidității din aer pe o sticlă cu apă rece într-o zi călduroasă). Aceste suprafețe sunt de obicei coșurile de fum neizolate sau/și chiar schimbătorul de căldură din centrală în care este apa cu temperatură de sub 50 de grade revenită din circuitul de calorifere. Pompa de by pass are rolul de a trimite pe scurtatura o parte din apa fierbinte care pleaca din centrală, să se amestece cu apa care revine și să îi crească temperatura astfel încât să nu creeze condiții de condens.

De multe ori din cauza greșelilor de proiectare aceste condiții nu sunt realizate. 

Condensatul, odata format și combinat cu gazele de ardere dau naștere gudronului, creozotului în stare solidă sau fluidă care nu se compară sub nicio formă cu funinginea, nici în ceea ce privește dificultatea în a fi eliminat, nici ca risc de incendiu și nici ca potențial dăunător. 

Gudronul (foto dreapta) se solidifică, îngustează evacuarea gazelor fierbinți, este combustibil și are acțiune corozivă asupra coșului și centralei. 

De obicei în a doua jumătate a iernii, dar nu numai, în funcție de gradul de exploatare, centrala și hornul au adunat deja o cantitate mare de gudron care blochează clapeta, înfundă schimbătorul de căldură, dar mai ales  reduc secțiunea  coșului și a ștuțului de evacuare. Gradul de exploatare e același, ceea ce înseamnă  că același debit de gaze, la aceiași temperatură este forțat să treacă printr-o secțiune mult mai îngustă iar consecintele pot fi următoarele:

  • autoaprinderea coșului  de fum ce poate duce la fisuri și incendierea locuinței în anumite condiții;

  • obturarea totală sau parțială care v-a face cafumul să iasă înapoi în locuință;

Centrale pe lemn

GUDRON FUM.jpg
curatare cosuri.png
curatare seminee.png
curatare sobe.png
bottom of page