top of page

De ce depuneri de gudron (creozot) ?

Ce este gudronul?

Cum se formează gudronul?

Cum evităm depunerile de gudron?

Este gudronul un pericol?

Salut! Vorbim în acest blog despre cea mai mare problemă de siguranță a casei tale.

Gudronul (creozotul) se găsește în coșul de fum sau generatorul de căldură (sobă,șemineu,centrală termică) sub formă lichidă sau solidă. Se formează în urma unei arderi necorespunzătoare sau sistem de încălzire defect.

Gudronul, are mai multe cauze de formare. Prima și cea mai simplă este pe evacuare, adică în racordul dintre generatorul de căldură și coșul de fum, implicit pe coșul de fum.

Cauze: coș de fum neizolat, temperatură mică pe evacuare.

Temperatura mică pe evacuare este adesea la sobele pe lemne, acestea fiind construite fără a se ține cont de temperatura de evacuare ce duce la temperaturi mici atingând ,,punctul de roua''.

Un alt factor poate fi lemnul cu umiditate crescută. Când folosim lemn verde sau umed, în timpul arderii vaporii de apă din acesta în contact cu funinginea crează o formă de gudron.

În aceeași măsură cu umiditatea lemnului, utilizarea clapetei de aer sau în lipsa acesteia ușa de admisie a aerului este folosită în scop ,,economic'' fiind închisă, iar combustia nu mai are loc din cauza lipsei oxigenului, cauzând gudron.

Pentru centralele termice pe lemne, există de multe ori problema pompei de bypass. Pentru a te asigura ca centrala ta funcționează în parametri , efectuați la cel mult 2 ani o verificare a instalației.


Pentru a evita depunerile de gudron folosiți lemn uscat, asigurați-vă ca aveți un coș de fum bine izolat pentru a evita condensul, folosiți admisia de aer conform cerințelor generatorului de căldură.


Gudronul cauzează cele mai multe incendii. Acesta se aprinde odată cu ajungerea temperaturii la el, cauzând incendiul de coș de fum.

Evitați evenimentele neplăcute efectuând inspecția și curățarea sistemului de încălzire de cel puțin o dată pe sezon.


Apelați la un profesionist

0753460217


25 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page