top of page

Cu ce se izolează un coș de fum?

In acest articol o să aflați de ce este atât de importanta izolarea coșului de fum, care este diferența dintre izolarea ignifugă și izolarea termica a unui coș de fum și ce trebuie să aveți în vedere când aveți de izolat un coș de fum preexistent.


De ce trebuie izolat un coș de fum?

Dacă ați ajuns pe această pagină se prea poate ca răspunsul să îl fi descoperit deja în problemele cu care v-ați confruntat în exploatarea coșului de fum, fie ca acesta condensează și curge, că a acumulat foarte mult gudron, că miroase din cauza creozotului format, sau că a luat foc și ați avut ori ați fost aproape de un incendiu de locuință.


Tipuri de izolare și confuzia dintre ele

De la bun început trebuie să diferențiem cele două scopuri în care un coș de fum trebuie izolat, pentru ca făcând confuzie între ele se poate ajunge la situații pe care le-am întâlnit pe teren și în care clienții și-au izolat coșul ignifug (împotriva focului) cu folie de plastic sau cu polistiren, care este combustibil.


Izolarea ignifugă - împotriva propagării focului din coș de fum spre materiale combustibile.


Gândiți-vă că aveți un coș de fum care a adunat foarte mult gudron și a luat foc. În timpul unui incendiu de coș temperatura pe interior, în funcție de materia combustibilă și de aportul de oxigen poate atinge peste 500 de grade Celsius. S-ar putea ca hornul dumneavoastră să nu facă față unei asemenea solicitări, prin fisurile care pot să apară sau care au existat deja, focul își poate face loc spre grinzi, obiecte depozitate langă horn, sau chiar acel polistiren cu care din păcate a fost izolat hornul. Este bine de stiut că înainte de orice izolare cu diferite materiale, trebuie pastrata distanta minima intre coșul de fum si materialele combustibile din acoperis si pod.


Izolarea termică - Împotriva condensului.


Este măsura ce trebuie luată dacă vă curge coșul de fum sau sa preveniti condensarea. Menținand peretii cosului de fum la o temperatura care sa impidice formarea condensului cu apa provenita din lemnul umed, va poate scuti de multe probleme care derivă din condensare. Mai multe despre efectele condensului cititi în articolul dedicat.


Cele mai conforme sisteme de coșuri de fum sunt cele certificate, cu toate acestea exista materiale care pot ajuta daca sun folosite corespunzator, precum si materiale care nu trebuie folosite deloc asa cum puteti vedea in imaginile de mai jos.


materiale izolare cos de fum
Cu ce se izolează coșul?


4.920 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

De ce depuneri de gudron (creozot) ?

Ce este gudronul? Cum se formează gudronul? Cum evităm depunerile de gudron? Este gudronul un pericol? Salut! Vorbim în acest blog despre cea mai mare problemă de siguranță a casei tale. Gudronul (cr

bottom of page