top of page

De ce curge apa din cosul de fum?

Actualizată în: 15 mai 2021

Probabil că mare v-a fost mirarea când ati vazut cum curge coșul de fum, desi afara nu plouã. Dacă pe lângă excesul de umiditate care curge pănă în centrală și care intră în pereți și îi pătează , simțiți și un miros înțepător de fum sau creozot, ar trebui să vă puneți întrebarea: Nu cumva condensează hornul?


De ce curge apa din cosul de fum și de unde provine?
Condens de la cosul de fum

De unde provine condensul?

Initial sunteți tentați să credeți că ar putea exista vreo gaură în centrală și așa ajunge apa din circuit în cosul de fum odata cu gazele de ardere, ceea ce este posibil, dar de obicei nu esta este proveniența apei ce condensează pe coșul de fum.

În marea majoritate a cazurilor apa provine de la lemnul de foc cu umiditate în exces, ceea ce înseamna peste, sau mult peste 20%, recorduri despre care nu o sa vorbim în acest articol, și nici despre faptul că sunt oameni care folosesc lemne verzi intenționat ,,să țină focul mai mult''. Uscate insuficient sau depozitate în ploaie lemnele de foc pot face din utilizarea echipamentelor de încălzit un coșmar.


Cum se formează condensul pe coșul de fum?

Imaginați-vă că scoateți o sticlă cu apă de la rece și o puneți afară vara. Știm cu toții că umiditatea din atmosferă se depune pe sticla de apă la exterior. Acesta este fenomenul de condensare a vaporilor de apă.

Ca să înțelegeți cum se formează condensul pe coșul de fum, asociați sticala cu apă rece cu pereții reci ai coșului de fum neizolați, cu circuitul cu apă rece din centrală sau cu o sobă rece care nu a fost folosită o perioadă, pentru că exact pe aceste zone se va depune umiditatea și v-a începe să curgă.


Cum influențează condensul funcționarea coșului de fum?

Dincolo de efectul neplăcut pe care e posibil ca dumneavoastră să îl fi cunoscut deja, infiltrarea în pereți, tavan și mirosul teribil, inundație în camera tehnică a centralei cu apă și creozot, cel mai periculoasă este formarea gudronului în interiorul coșului de fum, care este declanșată de apariția condensului. Și nu ne referim la funingine ci la acea substanță are se formează pe horn și pe care ați avea tendința să o asemănați cu smoala, sticla topită, sau stalactitele, formațiuni solide care uneori blochează cosul de fum complet, alteori se aprinde și provoacă incendiul de coș de fum și chiar de locuință dacă hornul este corect izolat ignifug vezi aici cum.


Vă sfătuim să achiziționați lemnul cu un an în avans celui în care îl folosiți, aceiași bani, cu un efort în primul an, dar care o să se reflecte pozitiv în buna utilizare a echipamentului dumneavoastră de încălzit. Asigurați-vă că lemnul se încadrează în pragul de umiditate optim, Noi putem să vă măsurăm umiditatea lemnelor de foc gratuit cu prima ocazie cu care ne solicitați.



 



Câtă umiditate se poate forma pe coșul de fum?

Dacă totuși aveți dubii referitor la cantitatea de apă care poate condensa pe coș vă invităm să analizați clipul de din articol, cu mențiunea că hornurile trebuie să aibă obligatoriu colector de condens care să preia umiditatea de pe horn, în lipsa caruia am fost nevoiți sa facem o gaură în coș.




2.581 afișări
bottom of page